Beveiliging van systemen en gegevens.

De beveiliging van een systeem is in orde als er voldoende maatregelen zijn genomen om bedreigingen voor het systeem tegen te gaan. Enkele mogelijke bedreigingen kunnen zijn:

  • Personen die gegevens gebruiken of wijzigen terwijl ze daar niet bevoegd voor zijn.
  • Het invoeren van foutieve gegevens
  • Catastrofes, zoals diefstal en brand
  • Storingen in hardware van het systeem

Bij beveiliging moet je onder andere denken aan toegangsprocedures, goede invoerprocedures, sloten op de deuren, brandblussers en het klaar hebben staan van een reserve computer.

 

Bescherming

Dit kun je zien als een onderdeel van beveiliging. Bescherming is het afschermen van gegevens tegen onbevoegd gebruik; bij bescherming gaat het om de privacy. Om alleen bevoegde personen toegang tot het systeem te geven, worden toegangscontroles gebruikt. Hierbij moet een gebruiker zich aanmelden met een inlognaam en een wachtwoord. De toegangsbeveiliging van een betaalautomaat is gebasseerd op het gebruik van een pasje met pincode (Jan Snijders, 2013).

 

Exact

Ale data die je hebt staat veilig in het programma exact. Uiteraard is het belangrijk en verstandig als je je gebruikersnaam en wachtwoord regelmatig wijzigt. Exact heeft hier nog een veiliger en betere bescherming. Stel je voor dat een crimineel je gebruikersnaam en wachtwoord steelt dan kan de impact groot zijn. Exact biedt een extra security-laag in exact. Door het gebruik van deze nieuwe techniek helpen we misbruik voorkomen. Als je ingelogd hebt wordt er een unieke code gevraagd die je via een app binnen krijgt. De Google Authenticator is de meest bekende. Zo ondersteunen we de online veiligheid maximaal. Dit is een cruciaal iets voor het programma exact (Software beveiliging, 2017).

 

Microsoft Dynamics

Dit software systeem biedt u een beveiligingsmodel dat gegevens en privacy beschermend is. Ook heeft het een efficiënte gegevenstoegang en is het samenwerking ondersteunend. De doelen van dit model is als volgt:

  • Geef gebruikers alleen toegang tot de informatieniveaus die ze nodig hebben om hun taken uit te voeren.
  • Gebruikers categoriseren per rol en toegang beperken op basis van deze rollen.
  • Gegevensdeling ondersteunen, zodat gebruikers en teams voor een bepaalde samenwerking toegang kunnen krijgen tot records waarvan ze geen eigenaar zijn.
  • Toegang voor een verbruiker verhinderen tot records die de gebruiker niet deelt en waarvan hij/zij geen eigenaar is.

Een op rollen gebaseerde beveiliging in Microsoft Dynamics is een groepering van een reeks bevoegdheden waarmee de verantwoordelijkheden (of uit te voeren taken) van een gebruiker wordt beschreven. Elke toepassingsinstallatie kan ook eigen rollen definiëren om aan de wensen van verschillende gebruikers te voldoen. Elke record heeft eigen toegangsrechten en zo is er een goede controle binnen dit systeem.